ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ

У ПОТРАЗИ ЗА МАРСЕЛОМ ПРУСТОМ

У трагању за изгубљеним временом

Пустињак у граду

 

Марсел Пруст је, како се то јасно и види из његових дела, провео више година у самоћи и унутрашњем монологу,. Упркос нервозном карактеру, слабом здрављу и преосетљивости, Пруст је све до средине својих 30-их година био нека врста сензације у париском високом друштву. Међутим, после смрти његовог оца 1903. године, као и његове мајке две године касније, Прустово здравствено стање се погоршало, и он се постепено повлачио из монденског живота и брзог темпа који је наметао. Преосталих 17 година живота провео је као истински отшелник или градски пустињак, посвећујући највећи део времена свом монументалном роману ”У трагању за изгубљеним временом”.

 

Већ око 1919. године Пруст једва да напушта свој стан који је, скупа са његовом спаваћом собом, био потпуно прекривен плутом ради што боље звучне изолације. Писао је у замраченој радној соби, прозор је увек био затворен како би га штитио од хладног ваздуха који није подносио због астме, проблема који га је пратио још од 9-те године живота. Изолација је узимала свој данак. Како се присећао писац Леон-Пол Фарг, Пруст је био блед, чинило се да су му шаке слеђене. ”Изгледао је као неко ко више не живи дању на отвореном простору, попут пустињака који дуго није напуштао шупљину свога храста.”

 

Током рада на свом ремек-делу, које узгред буди речено броји 3.200 страница, Пруст је често писао ноћу а спавао би преко дана. Једном приликом га је надахнуће толико обузело да је радио три дана без престанка. Други пример његове посвећености и изолованости од света представља прича о томе како је напустио стан да би у Лувру освежио сећање на једну слику. Када је, међутим, стигао пред зграду музеја, схватио је да је била поноћ.

 

Приликом његовог упознавања са Џемсом Џојсом 1922. године, два генија једва да су прогорорила коју реч. ”Наравно, околности су биле немогуће”, сећао се касније Џојс. ”Прустов дан је тек почињао. Мој је већ био окончан.” Пруст је преминуо исте године одупале плућа.

 

 

препоруке за читање>> препоруке за гледање>> препоруке за слушање>>
CreativeCommons Ауторство-Делити под истим условима 4.0.